Проект за управление на риска при наводнения изпълняват в Търговище
Проект за управление на риска при наводнения изпълняват в Търговище / Диляна Стойчева
Днес двама представители на френската консултантска фирма “СОГРЕА” представиха изпълнението на първия етап на проекта ФАЗЕП - „Изработване на общинска информационна система за управление на рисковете при наводнения в община Търговище”. Той се финансира от Френското министерство на икономиката и финансите чрез френски публични фондове. На срещата присъстваха още Пол Исенжер – ръководещ Френските икономически мисии “Дунав – Балкани”, Невена Петрова – секторно аташе “Околна среда”, зам.кметът на община Търговище Румяна Атанасова, директорът на Гражданска защита – Анатоли Гeоргиев и др.

Припомнено бе, че необходимостта от проекта е обословена от това, че гр.Търговище е залят три пъти през 2005г. от високите вълни на р.Врана и нейните притоци. Високата вълна от 4-ти и 5-ти юли 2005г. е засегнала освен града и девет села. Евакуирани са 700 души, 29 къщи са съборени, 132 са тежко засегнати. Около 18 млн. лв. е общата стойност на нанесените щети.

След провеждане на нужните проучвания, проектът на “СОГРЕА” стартира в края на месец март 2007г. Направени са детайлни анкети на терена, събрана е информация за всички случвали се наводнения, описани са всички зони, които трябва приоритетно да бъдат защитени. Осъществено е картографиране на наводняемите зони и е създадена географска информационна система, съдържаща пространствена база данни и включваща параметри, влияещи на риска от наводнения на територията на община Търговище. Целта е да се разполага със средства за ранното им прогнозиране и оповестяване. Изготвен е и софтуерен продукт за управление на кризи при наводнения, определени са местоположенията на станциите, които ще служат за мониторинг на дъждовете и водните количества в река Врана и нейните притоци.

Предстои изграждането на тези станции във втората фаза на проекта и обучението на специалисти, които да могат да управляват кризисната система.