Приключиха пледоариите по мегаделото 'Килърите
Приключиха пледоариите по мегаделото 'Килърите / снимка: Дарик-Шумен, архив

Пледоариите по мегаделото „Килърите" приключиха. Финал на защитните речи по време на днешното заседание по процеса в Шуменския окръжен съд сложиха адвокатите на Петър Атмаджов и той със защитната си реч. Всички представители на защитата на шестимата подсъдими поискаха оправдателнми присъди за клиентите си. От своя страна подсъдимите не признаха вина по повдигнатите им обвинения.

Пледоариите продължиха почти месец, след като започнаха на 2 ноември с обвинителната реч на окръжния прокурор на Шумен Ася Петрова. Представителите на държавното обвинение поискаха максимални присъди по всички обвинения. Четири са доживотните присъди без право на замяна, които поиска прокуратурата - за сочения за лидер на група за изпълнение на мокри поръчки Петър Стоянов-Сумиста, за Васил Костов-Кеца, за Янко Попов-Туцо и Георги Вълев. За Петър Атмаджов прокуратурата призова съда да наложи доживотна присъда, а за Райчо Стойнев-Хижаря 20 години затвор.

По процедура предстои процесът да продължи с реплики и дуплики от страна на обвинение и защита, следват последните думи на подсъдимите, след което съдебният състав трябва да произнесе решението си и признае шестимата за виновни или невинни.

Делото срещу т. нар. Група на „Килърите" започна на 27 юни 2011 г. Мегапроцесът често бе определян като безпрецедентен за страната. Над 140 бяха разпитаните свидетели, приети бяха множество експертизи.