Приемат се проекти за разкриване на обществени трапезарии
Приемат се проекти за разкриване на обществени трапезарии / Дарик - Шумен

 „Проведени са първите консултации с общинските администрации в Шуменска област за разкриването на трапезарии", каза за Дарик Галина Дончева, директор на регионалната дирекция „Социално подпомагане".

Според новата идея на Социалното министерство, до 19 октомври общини и доставчици на социални услуги, които са вписани в регистъра на Агенцията за социално подпомагане, могат да кандидастват за предоставяне на услугата „обществена трапезария". Проектите ще действат в периода 1 декември 2009 г. - 31 март 2010 г., като минималния размер на средствата за финансиране е 5 000 лв., а максималният е 20 000 лв.

„Интерес проявяват от общините Велики Преслав, Смядово и Шумен. Предстоят разговори и с неправителствени организации", уточни Дончева. На ден на човек ще се полагат по 2.20 лв, като право да получат топла храна ще имат скитащите и просещите деца, хората на социално подпомагане и песнионери с минимални пенсии. Те ще трябва да подадат заявление за да ползват услугата, уточняват социалните работници, които са натоварени и с извършване на ежемесечен контрол.

По думите на Дончева, в момента трапезарията в Шумен обслужва между 50 и 70 души, а тази в с.Царев брод има капацитет до 240 души.