Премахват опасните дървета в Шумен
Премахват опасните дървета в Шумен / netinfo

179 опасни дървета ще бъдат премахнати в Шумен, информират от пресцентъра на местната администрация. Короните на други 118 пък ще бъдат окастрени. Процесът ще се извършва поетапно и вече е започнал. Първо ще се отстраняват дървета около детски градини, детски и спортни площадки, училища.

Опасните дървета, са включени и 3 бр. ясени с гнилота и кухини в стволовете на ул. „Ивайло" до ЦДГ 2 „Слънце", които бяха премахнати. По същата програма е оформена и короната на едно дърво в този район.

Припомняме, че процесът по премахването на опасните дървета, тази година стартира след заповед на кмета Красимир Костов от 8 март. Специалисти от общината, Гражданска защита и външни специалисти от ТП „Държавно горско стопанство" направиха оглед на дървесния фонд в града и изготвиха протокол с конкретни данни за опасните дървета и мерките, които трябва да се вземат.

През миналата година, пак след заповед на кмета Красимир Костов, в района на парк „Кьошковете" бяха обследвани и премахнати 152 опасни дървета.
През последните две години в града са засадени около 400 нови дървета.
В града няма нерегламентирана сеч. Премахване на дървета става след оглед от специалисти.