Предпазни мерки срещу бяс препоръчва Общинската епизоотична комисия
Предпазни мерки срещу бяс препоръчва Общинската епизоотична комисия / netinfo

Епизоотичната обстановка в страната и региона по отношение на болестта бяс бе обсъдена на заседание на Общинската епизоотична комисия. Болестта е разпространена главно в Северна България.

Наблюденията показват, че всяка година се констатират средно 10-15 случая на бяс в около 6-7 области в Северна България. От общозаболелите животни, по-голямата част са селскостопански – крави, овце, кози, коне. По-голямата част от годината те се намират на пасищата, където се осъществява контакта с дивите животни. Те стават преносители на болестта към домашните животни и човека.

В Националната програма за борба с бяса се цели изкореняване на болестта от територията на страната. Мерките се състоят в провеждане 2 пъти годишно на ваксинация на лисиците в засегнатите райони за минимум 5-7 години, и най-малко 2 години след последния регистриран случай.

През настоящата година в областта са регистрирани 3 случая на бяс при кучета – един в с. Върбяне и два в гр. Шумен. На контактните с болните животни хора е оказана незабавна помощ в противобясните кабинети на РИОКОЗ – Шумен.