Правят обществено обсъждане за GSM станциите
Правят обществено обсъждане за GSM станциите / Dariknews.bg

Мерки за ограничаване на вредното въздействие на електромагнитните полета, излъчвани от разположените на територията на общината базови станции и ретранслатори на мобилните оператори, да бъдат приети след провеждане на обществено обсъждане. Това решиха за заседание днес членовете на общинския съвет в Шумен. То трябва да се проведе в срок до 15 септември и в него на бъдат поканени за участие граждани и представители на мобилните оператори. Задачата да организира общественото обсъждане местният парламент възложи на Комисията по здравеопазване. Междувременно след дълги дебати общинска администрация предложи промяна в направеното от тях предложение.

От текста за решения зам.-кметът Митко Киров предложи да отпадне забраната за монтиране на базови станции и ретранслатори върху жилищни сгради на отстояние до 300 м. от тях. По този начин в предложението на администрацията остана само текстът, с който се забранява монтирането на подобни съоръжения върху училища, детски, здравни и социални заведения, спортни обекти, открити детски и спортни площадки, както и на отстояние до 300 м. от тях.

До гласуване на предложението на администрацията обаче не се стигна, тъй като съветниците приеха процедурното предложение на комисията по здравеопазване за провеждане на обществено обсъждане по въпроса.