Правната комисия одобри създаването на индустриална зона край Шумен
Правната комисия одобри създаването на индустриална зона край Шумен / netinfo
Правната комисия към местния парламент подкрепи предложението на общинска администрация за създаване на Нова индустриална зона край Шумен.

Докладната записка предизвика разгорещени дебати сред членовете на комисията. Председателят на общинския съвет Даниела Русева, Галин Терзийски и Бисер Балинов предложиха, преди създаването на акционерно дружество между общината и фирма „Ники БТ”, да бъде изготвена оценка на земята, с която общината ще участва в това дружество. Те поискаха да бъде изготвен и проектодоговор, който да бъде одобрен от общинския съвет. Предложенията им обаче бяха отхвърлени от членовете на комисията.

Бисер Балинов предложи и делът на общината в акционерното дружество да бъде поне 50%, но членовете на комисията приеха предложението на общинска администрация за минимален дял от 34%.

В дружеството община Шумен ще участва с 2 400 дка земеделска земя, а фирма „Ники БТ” ще инвестира 6 000 000 лв. С тези пари ще бъде изградена инфраструктура, което ще промени вида на терените и ще повиши значително цените им, каза, по време на заседанието, зам.-кметът Митко Киров.