Постоянен арест за холандеца с оранжерията за марихуана в Нови пазар
Постоянен арест за холандеца с оранжерията за марихуана в Нови пазар / netinfo

Шуменският окръжен съд остави за постоянно в ареста 32-годишният холандец Йоханес Гуусен. Той бе върнат в Бълагрия по искане на прокуратурата, във връзка с разледване за производство и съхранение на наркотици. Вчера той е кацнал в София, а в ранния следобяд днес бе докаран в шуменската полиция, след което в съда бе гледана мярката му за неотклонение.

На холандеца са повдигнати обвинения за съхранение и производство на наркотици. Той е осъждан в България през 2006 г. за катастрофа със загинал във Варна, а през 2009 г. е хванат да шофира пиян. Периодично пребивава тук от около 8 години.

По време на съдебното заседание адвокатът му поиска по-лека мярка, защото клиентът му имал постоянно местожителтво в България, но съдът постанови най-тежката мярка - „задържане под стража".

В съда Гуусен каза, че съзнавал грешката си и съжелява, но не знаел, че в България законите са толкова строги, а не както в родината му.

Постанволението на шуменските съдии може да бъде обжалвано в 3-дневен срок пред Апелативен съд- Варна.

Холандецът бе издирван във връзка с разбита наркооранжерия в Нови пазар, в края на миналата година. В перфектно оборудваната и скрита под шивашки цех оранжерия полицаите откриха рекордни за региона количества марихуана.  Гуусен и баща му, които бяха собственици на цеха избягаха в родината си, след което по-младият холандец бе обявен за издирване.