Полицията отчете, че динамиката на престъпността в Шуменско се запазва, но разкриваемостта е по-висока
Полицията отчете, че динамиката на престъпността в Шуменско се запазва, но разкриваемостта е по-висока / netinfo

През изминалата 2015 година служителите на реда в Шуменско са работили с по-малък състав и в условия на национален миграционен натиск, но са постигнали по-добри резултати в сравнение с предходната година. Това обобщи главният секретар на МВР главен комисар Георги Костов днес по време на отчета на дейността на областната дирекция. Усилията за работа са видими, общественото доверие е по-високо, в сравнение с други райони на страната. Областната дирекция е на девето място по процент на разкриваемост на престъпленията, обобщи Костов.

През миналата година на територията, обслужвана от ОД на МВР- Шумен са регистрирани 1 986 престъпления, с 30 повече от предходния отчетен период. Разкрити са 1039 от престъпните деяния - 52, 84%. Процентът на разкриваемост на престъпленията е с 5 пункта по-висок спрямо предходния отчетен период. Най-голям е делът на престъпленията против собствеността - 980. Регистрираните престъпления с акцизни стоки са 23 през 2015 г. спрямо 13 през 2014 г. През изминалата година са иззети общо 149 271 къса цигари, 59 кг. нарязан тютюн и 222 литра етилов алкохол.

През 2015 г. не са регистрирани корупционни престъпления. През изминалите 12 месеца са извършени множество проверки за евентуални неправомерни действия от длъжностни лица, като за годината са регистрирани 15 длъжностни престъпления.
Противодействие на битовата престъпност и на престъпленията, свързани с разпространението на наркотични вещества ще бъдат сред основните приоритети за работа на ОДМВР- Шумен, подчерта директорът на областната дирекция старши комисар Ялчън Расим.

През месеците март и юни след проведени активни оперативно издирвателни мероприятия служители на РУ Велики Преслав са иззели от дома на 46-годишна жена и 22-годишния син от село Троица над 17 кг. суха маса канабис

Ограничаване на щетите за държавния бюджет от контрабанда с акцизни стоки, измами с ДДС, злоупотреби с еврофондове също са сред приоритетните задачи. 104 400 къса цигари са били иззети през януари 2015 година по време на операция за разкриване на престъпления с акцизни стоки. Цигарите, от различни марки са били превозвани в лек автомобил "Ситроен Ц5" с добричка регистрация. През октомври на Ю.Д./ 46г./ и Р.Х./46г./ са наложени условни наказания "лишаване от свобода" в размер на 1 година и година и половина с три годишен срок на изпитание.

През месец март 2015 са иззети 20 статуии, плочи с гръцки надписи, множество монети и предмети с вид на културно-исторически ценности. За престъпление по чл. 278А от НК за срок до 24 часа са били задържани трима, един от тях е привлечен като обвиняем. Назначени са експертизи. Работата по случая се осъществява под надзора на прокурор от Окръжна прокуратура Шумен.

През месец февруари 2015 г. след проведени оперативно издирвателни и процеусално следствени действия е изяснено, че 59-годишният Х.Н от град Шумен е раздал банкови заеми на физически лица в размер на 44 058 лева, с което е причинил вреда на граждани в размер на 11 441 лева. Наказателното производство е приключено, като Окръжен съд Шумен е одобрил споразумение по НОХД, като му е наложено условно наказание „лишаване от свобода" в размер на три години с четири години изпитателен срок. Мъжът е върнал всички незаконни лихви на хората, от които ги е взел.

Областната дирекция ще работи по пресичане на опити за корупция и злоупотреба с власт. Превенция на пътно- транспортните произшествия и спазване на правилата за движение по пътищата са също сред приоритетните задачи на дирекцията тази година.