/ БГНЕС
Полицаи иззеха над 37 000 лева и над 2000 евро с неустановен произход, както и повече от 120 предмета с вид на културно-исторически ценности от три адреса в Плиска, съобщи говорителят на Областната дирекция (ОД) на МВР в Шумен Ася Йорданова. 

Процесуално-следствените действия са проведени по неотложност, във връзка с получена оперативна информация за евентуални престъпления, свързани с изборното законодателство. Криминалисти от ОДМВР в Шумен и колегите им от полицейското управление в Нови пазар са пристъпили към действия, след анализ на придобитата информация и указания от дежурен прокурор, уточнява Йорданова. 

В Шумен задържаха мъж, предлагал пари на различни хора да гласуват

От единия от адресите в Плиска са иззети близо 35 000 лева и над 2000 евро с неустановен към момента произход, а от друг имот - парична сума в размер на 2500 лева. Иззети са и над 120 предмета с вид на културно-исторически ценности, между които монети, коланни апликации, средновековен печат с животинско изображение, върхове на стрели, пръстени с незатворени халки, части от средновековно облекло и средновековен нож, отбелязва Йорданова.  

Експертизи ще установят датировката на предметите. Намерен и приобщен към образуваното досъдебно производство е и металдетектор. Работата по образуваните производства продължават под ръководството на компетентните прокуратури, допълва Йорданова. 

По-рано полицаи задържаха 50-годишен шуменец след оперативна информация, че предлага на различни хора пари да гласуват. 
Станимир Савов/БТА