Подобряват условията на живот в крайните квартали на Шумен
Подобряват условията на живот в крайните квартали на Шумен / netinfo

Усилията за подобряване условията на живот в Шумен по проекта „Шумен по-доброто място за живеене" продължават с крайните квартали на града. Това съобщи пред журналисти по-рано днес кметът Красимир Костов на един от обектите - междублоково пространство на ул. „Одрин" в квартал „Тракия". Финансирането на проекта е по ОП „Регионално развитие" с безвъзмездната помощ на европейските фондове, като целта му е повишаване атрактивността и подобряване качеството на градската среда в Шумен.

„Проектът обхваща малка част от територията на квартал „Тракия", но включва съоръжения, които ще създадат едно благоустроено пространство както за спорт, така и за отдих", каза ръководителят на проекта арх. Андреева и допълни: „Предвижда се подмяна на тротоарни настилки, пътни бордюри, тревни площи, рехабилитация на зелената система, осигуряване на достъпна среда. Включени са още създаване на енергоефективно осветление и зони за отдих с необходимото парково обзавеждане".

По думите на изпълнителя от ЖСП "Стил" предвидени в този район са две детски площадки - за деца от 4 до 12 години и съответно за деца до 4 години. Междублоковото пространство ще бъде изцяло преасфалтирано, подменено ще бъде и уличното осветление.

Стартира и реконструкцията на градинката до ІІ ОУ "Д-р П. Берон", където изпълнител е "Пътстрой" -Варна. Там се очаква да бъдат реновирани тротоарите, зелената система и детските площадки, а съществуващата чешмичка ще бъде подменена с шадраван, който обаче няма да има водна площ.

Започна и работата в кв. "Боян Българанов" до ЦДГ 24 "Светулка", където рехабилитацията на уличната мрежа все още е на етап подземни комуникации. Изпълнител на ремонтните дейности в района е "Барс" АД. Следва асфалтовата работа, а след нея, вероятно през месец ноември, ще стартира изграждането на тротоарите и спортните площадки. Оптимизирани ще бъдат и местата за паркиране. Тернът ще бъде озеленен, ще бъде изградена и велоалея с дължина 1200 метра.

Стойността на целия е проект надхвърля 5 000 000 лева, като 550 000 лева са предназначени за квартал „Тракия", 350 000 ще отидат за градинката до ІІ ОУ "Д-р П. Берон", а за рехабилитацията на кв. „Боян Българанов" са предвидени 1 350 000 лева.

През 2015 година ще стартира реконструкцията и на още два обекта - пространството около читалище „Тодор Петков" и болницата в града.