/ dariknews.bg
Подготовката около Никулден е в разгара си на общинския пазар в Шумен. Кило жив шаран върви по 6 лева, а още от сутринта пред щандовете с риба се събират купувачи. 

Как се избира риба за Никулден?

Венелин Борисов е взел шаран около 3 килограма. Той се хвали, че има двама именници - съпругата Нели и сина Николай . Едната риба няма да е достатъчна, затова допълнително шуменецът ще купи и бяла риба и толстолоб. Категоричен е, че без шаран Никулден не се прави. 

Пазарът е пълен с прясна риба и клиенти.
dariknews.bg

Вкъщи аз го готвя - шаран на клечки. Изчистен, слага се в една тавичка с олио и 400 гр. бира - пипер и дафинов лист, като се запече само го обръщам и е готов, хвали рецептата Венелин. 

Почитаме Св. Сава, подготвяме трапезата за Никулден (ВИДЕО)

30 лева оставя за риба Сийка Горанова.
Тя работи в чужбина и й се струва, че не е скъпо. Да прекарам с децата добре е най-важното, казва жената и се отдалечава с 3 риби. 

Пазарът е пълен с прясна риба и клиенти.
dariknews.bg

Ангел Иванов се занимава с риба от близо 30 години. Той развъжда шарани в близък язовир и предлага прясна стока на пазара. 

До момента: Няма нарушения в обектите, предлагащи риба в София

"Най-много търсят шарани хората - около 2 килограма и взимат по 2 риби клиентите", казва той. Дава и съвет как да изберем хубав шаран за празника.. 

Пазарът е пълен с прясна риба и клиенти.
dariknews.bg

"Хубавата риба е като хубавата жена. Трябва да е чиста лъскава и със ветли очи", казва Ангел.

Засилени проверки на предлаганата риба преди Никулден

Той обяснява, че през декември шаранът може да издържи 6-7 часа като си отваря очите и хрилете. 3 часа може да го държиш, пускаш го в язовира и оживява, категоричен е продавачът.

Пазарът е пълен с прясна риба и клиенти.
dariknews.bg

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.