/ / iStock/Getty Images
Д-р Галя Викьова даде и конкретни съвети за потребителите, с които да са сигурни, че рибата, която закупуват, е прясна
Няма регистрирани нарушения в обектите, предлагащи риба на пазара в София до момента. Това каза за сутрешния блок началникът на отдела по контрол на храните в Българската агенция по безопасност на храните за София-град д-р Галя Викьова пред Агенция "Фокус". Тя припомни, че в навечерието на Никулден проверките са засилени.

Рибата трябва да се предлага само в регламентирани обекти и да бъде придружена с документи доказващи произхода й, обясни тя и уточни, че охладената риба се съхранява върху лед на около 0°, а замразената при -18°. Викьова даде и конкретни съвети за потребителите, с които да са сигурни, че рибата, която закупуват, е прясна.

Протест заради ниски заплати в БАБХ

„Очите трябва да са бистри и изпъкнали. Люспите трябва да са прилепнали към тялото, а слузта, която се отделя трябва да е бистра и прозрачна. Хрилете трябва да са розово-червеникави, да няма силно издуване на корема, нито хлътване на мускулатурата при натиск. Мускулатурата трябва да е еластична и бързо да се възстановя след натиск с пръст“, отбеляза тя.

Д-р Галя Викьова каза още, че при съмнения потребители могат да се обърнат към БАБХ, която ще извърши съответните проверки. Санкциите за нарушителите са различни и варират от 500 лв. до 3000 лв.