Отложиха делото по жалбата на Веселин Златев за избор на общински съветници
Отложиха делото по жалбата на Веселин Златев за избор на общински съветници / netinfo
Административният съд в Шумен отложи делото по жалбата на Веселин Златев от ГЕРБ, за избора на общински съветници, за 19-ти ноември от 14 часа. Според съда, жалбата трябва да бъде конкретизирана и внесена до 16-ти ноември.

Адвокат Галин Исаев, който представлява Веселин Златев каза, че според жалбата, има подмяна на изборни протоколи, неподписани такива и недействителни бюлетини, които са били отчетени като действителни в полза на БСП. По закон обаче трябва да бъдат посочени конкретните документи, протоколи и секции, по отношение на които се твърди, че има допуснати нарушения. Такива не са били приложени от адвокат Исаев, който е заявил, че поисканата документация не е предоставена от ОИК – Шумен. Тези твърдения бяха опровергани от председателя на комисията Генчо Гатев.

Съдията по делото Татяна Димитрова съобщи, че преди началото на процеса съдът е изпратил писмо до адвокат Галин Исаев, в което се иска жалбата да бъде конкретизирана. Това писмо не е достигнало до мен, каза той.

Засегнатите страни по делото бяха представени от 5-ма адвокати. Пламен Петков, Валентина Велева и Ивайло Йорданов представляваха общински съветници от БСП, ДПС и Атака. Съветниците от ГЕРБ бяха представяни както от Галин Исаев, така и от Силвия Пенева.

Според Петков, Велева, Йорданов, както и според Генчо Гатев, жалбата на Веселин Златев е недопустима, защото според Закона за местните избори, такава жалба може да подаде лице, което има правен интерес от оспорването, а Веселин Златев не е такова лице, тъй като не може сам да обжалва избора си за общински съветник. Според тримата адвокати, жалбата е недопустима, защото в нея не се съдържа указание в какво точно се състои закононарушението, за което сигнализират от ГЕРБ. Точно заради това, според Петков, Велева, Йорданов и Гатев жалбата не отговаря на член 150 от Административно-процесуалния кодекс.

Дарик научи, че делото по жалбата на Веселин Златев за избора на кмет на Шумен ще бъде гледано от Административния съд на 16 ноември от 10:30 ч.