Откриха новият пункт за детска храна в кв. Боян Българанов
Откриха новият пункт за детска храна в кв. Боян Българанов / снимка: Община Шумен

Нова пункт за раздаване на детска храна отвори врати днес в кв. „Боян Българанов" в Шумен. Кухнята се намира в сградата на СОУ „Трайко Симеонов". На откриването на новата социална придобивка присъстваха кметът на Шумен Красимир Костов и неговият заместник по социални дейности и здравеопазване Седат Кадир.

Градоначалникът приветства майките и малчуганите. „Социалната политика е един от приоритетите на общината и се радвам, че даваме възможност в кв. „Боян Българанов" децата да ползват тази услуга. Това беше една отдавнашна грижа да открием тук филиал на кухнята. Надявам се да подпомогнем младите майки в тези трудни години да ползват услугите на млечната кухня. Нека ни е честит филиалът и ви уверявам, че ще продължи постоянната грижа на общината към младите майки", каза Костов.Той предложи майките сами да прережат трикольорната лента, тъй като тази придобивка е за тях самите.
В първия ден от старта на новата детска кухня заявки бяха направили над 30 майки. Очаква се около 50 деца да ползват услугата.

„Сега е много удобно и за майките, и за децата. Досега от кв. „Б. Българанов" ходехме до Руски паметник, за да купуваме храна за децата си или сами си я приготвяхме. Това е голямо облекчение, храната", споделиха някои от родителите.

Новата детска кухня, където ще се раздава храната за деца от 10-месечна до 3-годишна възраст, е разположена в реновирани помещения на училището. Закупено е ново специализирано кухненско оборудване. Общо за строителните работи и закупуване на оборудване общината вложи 50 000 лв., планирани в общинския бюджет.