От ГЕРБ искат извънредна сесия за МВЕЦ Моста
От ГЕРБ искат извънредна сесия за МВЕЦ Моста / DarikNews Красимир Кънчев
Общинските съветници от ГЕРБ ще внесат докладна записка за провеждане на извънредна сесия на общинския съвет, във връзка с изграждането на МВЕЦ „Моста” на яз. „Тича”. Това казаха на пресконференция по – рано днес от шуменското ръководство на ГЕРБ. По време на сесията те ще запознаят останалите съветници с експертна оценка за водния баланс на язовира. Тя е направена от специалисти към БАН и е получена преди 2 дни. Оценката е поръчана от централното ръководство на ГЕРБ. Според експертите, строежа на МВЕЦ „Моста” ще доведе до понижаване на качеството на водата, а водните баланси в момента са недостатъчни за захранването на такъв тип централа, без това да представлява риск за водоснабдяването на районна.

Съветниците от партията ще направят искане общинския съвет да сезира прокуратурата по случая с МВЕЦ „Моста”. Друго искане ще е министерството на околната среда и водите да направи актуална оценка за водният баланс на язовир „Тича”, защото последният анализ е от 1985 година. От ГЕРБ искат да се направят всички постъпки за спирането на строежа, очаква се намесата на Държавният строителен контрол. Друго от исканията ще е преразглеждане на начина, по който е пуснат ВЕЦ - а в село Миланово. От ГЕРБ ще искат новата централа да не функционира, докато на общините Шумен, В. Преслав и Търговище не бъдат изградени модерни пречиствателни станции за питейна вода. Трябва да има ефективен контрол за водоползването на водите в яз. „Тича” и река Камчия, каза областния лидер на ГЕРБ Веселин Златев.

Има вероятност в рамките на 4-5 години яз. „Тича” да е изпразнен, а малкото останала вода да е с ниско качество и това да доведе до забраняването й за питейни и поливни нужди. Не е ясно количеството вода, което тази нова централа ще ползва, каза още г-н Златев. В три различни документа се посочват три различни количества. Те са на базата на водният баланс от 1985 г. „Няма да можем да развиваме интензивни земеделие, ако не поливаме”, допълни Веселин Златев. Реална е опасността, при стартирането на ВЕЦ „Моста”, водите да са крайно недостатъчни за всички нужди на населението на двете области. Този проект за централата е твърде преждевременен, реализацията му, на практика ще доведе до спирането на водата за районна.

От ГЕРБ, казаха че ще запознаят с експертната оценка и членовете на общинските съвети на Търговище и В. Преслав и ще искат и тяхното становище по проблема. „Ще запозная нашите евро депутати със случая, още в началото на декември” каза проф. Добрин Добрев.