От ЕК оценяват системата за финансово управление на община Шумен
От ЕК оценяват системата за финансово управление на община Шумен / netinfo

Във връзка с поетия ангажимент пред Европейската комисия по глава 28 “Финансов контрол” започна независима оценка на реформата в областта на Държавния вътрешен финансов контрол в България. Според предварителния график днес на проверка бе подложена община Шумен. Партньорският преглед се извършва от СИГМА /Съвместна инициатива на ЕК и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие/. В проверяващия екип са включени г-н Юп Вролик, старши съветник контрол и вътрешен одит от СИГМА и г-н Жак ван Кемпен, ръководител на звеното за вътрешен одит в провинция Южна Холандия. На въпросите на проверяващите отговаряха зам.-кметът по финанси Александър Генчев, директорът на финансовата дирекция Марияна Паскова, началници на отдели и сектори, финансови контрольори.

Целта на проверката бе да се оцени качеството и адекватността на действащите системи за финансово управление и контрол, на вътрешния одит и финансовата инспекция, както и да се препоръчат следващи стъпки за подобряване работата на властите. По време на проверката бяха дискутирани въпроси в областта на бюджетирането, финансовото управление, управлението на риска, контрол и вътрешен одит. Задавани бяха въпроси и за системите за финансово управление и контрол на европейските средства. В партньорския преглед, планиран за октомври, освен община Шумен са включени НЗОК, РЗОК – Варна, и общините Варна, Балчик, Добрич и Нови пазар.

На база на направените в страната оценки, проверяващите ще изготвят доклад, който ще бъде предоставен на министъра на финансите през декември.