Осъдените за убийството на Мартин Борилски се предадоха
Осъдените за убийството на Мартин Борилски се предадоха / netinfo

Тази сутрин във варненската съдебна охрана са се предали двамата обвинени за убийството на студента Мартин Борилски - Георги Желязков и Стоян Стоичков, съобщава Агенция "Фокус". Двамата са отишли заедно с адвоката и с бащата на единия от извършителите. В момента са конвоирани към варненския затвор.

На 4 февруари Апелативният съд във Велико Търново се произнесе по делото за убийството на студента Мартин Борилски. Георги Желязков бе осъден на 19 години затвор, а Стоян Стоичков - на 17 години при първоначален строг режим за изтърпяване на наказанието. Двамата трябва да заплатят на майката на жертвата Иванка Вълчева 120 000 лв. за причинени неимуществени щети. Присъдата подлежи на обжалване пред Върховния касационен съд в 15-дневен срок. Двамата се укриха и на 6 февруари бяха обявени за общодържавно издирване.

Съдебният казус за убийството на Мартин Борилски продължи почти десет години. 24-годишният варненец Мартин Борилски, студент в Сорбоната, бе убит в Париж на 17 юли 2000 г. Трупът му беше намерен от френски пожарникари в квартирата му на ул. "Льо Курб". Тялото му беше завързано с пуловер, а черепът му - счупен с гира. При аутопсията бяха открити 93 прободни рани.