Осигуриха средства за работен проект за пречиствателна станция за питейно води на Шумен
Осигуриха средства за работен проект за пречиствателна станция за питейно води на Шумен / netinfo

Община Шумен е получила 400 000 лв. от регионалното министерство за изготвяне на работен проект за пречиствателна станция за питейни води. Това обяви на пресконференция по-рано днес зам. кметът по строителство и екология инж. Боян Тодоров. По думите му, в кратки срокове ще се проведе процедура за избор на изпълнител, който да подготви проекта в рамките на настоящата година, а през 2017 г. вече ще се мисли за осигуряване на средства за строежа, като приоритетно пари ще се търсят от европрограмите.

„Одобрената от МРРБ сума поставя в нова ситуация кметската управа. Ние трябва много бързо да подготвим процедурите по отношение на площадката на пречиствателната станция за питейни води и обявяването на обществена поръчка. Целта е в кратки срокове да имаме готов работен проект, с който да кандидатстваме за финансиране пред европейските програми", коментира Боян Тодоров. Той допълни, че предстои промяна площадката на бъдещото пречиствателно съоръжение. Причината е, че сегашното местоположение до Помпена станция „1300", преди кв. „Дивдядово" предполагало много високо водно налягане , което в случая ще е недостатък, защото оскъпявало процеса. Новият терен в двора на Метрологията е държавен и няма да има нужда от отчуждителни процедури и харчене на пари за обезщетения на собственици на земеделски земи. Освен това, няма да е необходимо да се строи мини водноелектрическа централа накрая, а ще се приложи методът на заустване.

„С новата площадка, за която чакаме решение на общинския съвет, бързо ще решим проблема за изграждането й, тъй като отпадат основни елементи. Има изградена инфраструктура, съществува канализация, бързо ще бъде сменено предназначението на земята, по-ниско ще бъде експлоатационното решение и по-ниска себестойността на проекта. По наши първоначални изчисления ще спестим 3-4 млн. лева за изграждането", каза още инж. Тодоров.

Той допълни, че след изготвянето на работния проект, предстои издаването на строително разрешение за обекта и намирането на пари за градежа. Финансирането е възможно чрез европейските програми, държавния бюджет и общинската хазна. Най-сигурно и изгодно за Шумен е да търси европейски пари.

Боян Тодоров посочи, че най-оптимистичният вариант е работният проект на пречиствателната станция за питейни води да бъде готов до края на 2016 г. или началото на следващата година. Бързането е наложително, тъй като по това време се оформя бюджетът на държавата и община Шумен трябва да е наясно колко ще струва строежът на съоръжението. „Но с точни срокове не мога да се ангажирам по обясними причини", подчерта зам. кметът.