Омбудсманът предложи временно решение на проблема с ТЕЦ-Шумен
Омбудсманът предложи временно решение на проблема с ТЕЦ-Шумен / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Омбудсманът на Република България Константин Пенчев предлага временно решение на проблема с доставките на газ за „Топлофикация"-Шумен, се съобщава в сайта обществения посредник. По-рано днес кметът на Шумен Красимир Костов и прокуристът на „Титан Пауър" са провели среща с Пенчев, като са го запознали с проблема.

От своя страна омбудсманът е изпратил писмо до изпълнителният директор на „Булгаргаз" Димитър Гогов. В него той призовава газоразпределителното дружество да не преустановява доставките на синьо гориво към шуменския ТЕЦ. 

„Напълно разбирам позицията Ви в случая - Ваш ангажимент, като изпълнителен директор на „Булгаргаз" ЕАД, е да полагате максимални усилия за събиране на вземанията на дружеството и да не правите безкрайни компромиси с длъжниците. Аз обаче, като омбудсман на Република България, съм сериозно притеснен заради опасността без парно в началото на зимните студове да останат детски градини, училища, поликлиника, а и хиляди домакинства в  Шумен", се казва в писмото.

В писмото си Константин Пенчев предлага на изпълнителния директор на „Булгаргаз" да обсъди възможността „Топлофикация"-Шумен да продължи да получава доставки на газ, като предплаща подаваното количество от „Булгаргаз". „По този начин хилядите граждани, ползващи услугите на „Топлофикация Шумен" няма да останат без парно през най-студените зимни дни, а общината ще има шанса да стартира проекта, който пък ще даде възможност на дружеството да започне да изплаща задълженията си към „Булгаргаз" - категоричен е Пенчев.