Укрития за наблюдение на птици
Укрития за наблюдение на птици / СИДП-Шумен
Офталмолог от Търговище изгражда и дарява на децата укрития за наблюдение на птици и бозайници
93448
Офталмолог от Търговище изгражда и дарява на децата укрития за наблюдение на птици и бозайници
  • Офталмолог от Търговище изгражда и дарява на децата укрития за наблюдение на птици и бозайници
Три малки укрития за наблюдение на птици и бозайници ще бъдат изградени на територията на Държавното горско стопанство в Търговище. Укритията се изграждат по идея на търговищки лекар. Желанието му е да направи със собствени средства стационарите за мониторинг в горските територии. От укритията жителите и гостите на Търговище ще могат да наблюдават птиците и бозайниците в стопанството и да ги снимат, разказа за Дарик експертът „Връзки с обществеността” в Североизточното Държавно предприятие в Шумен Татяна Димитрова.
Съоръженията ще се използват и за прородозащитно образование на деца. Очаква се укритията да бъдат изградени в рамките на три месеца.
За сега идеята е по-малко хора да знаят точното нахождение на укритията, тъй като авторът на идеята се страхува от вандалски набези. От Горското стопанство апелират жителите и гостите на Търговище да пазят съоръженията, а ако установят случаи на посегателства да подадат сигнал на телефон 112.
Такива укрития има на две места в България, но те са разположени в големи посетителски центрове. За първи път в Търговище се реализира идеята да се построят малки дървени укрития. В тях ще може да влизат до три малки деца, които да извършват своите наблюдения.
От Клуба по екология към Втора гимназия в Търговище вече са проявили желание да посетят укритията. Те ще бъдат и първите, които ще ги видят, каза още г-жа Димитрова. Децата, които членуват в този клуб, са доста и за това само тяхното посещение може да се проточи в разстояние на месец и половина.
Офталмологът, който прави това дарение за децата на Търговище, се надява и родителите на малчуганите да се включат в тези посещения. Така заедно – малки и големи, да бъдат по-дълго време сред дивата природа и по този начин да помагат в опазването на околната среда.