Обсъдиха развитието на Възрождения комплекс в Шумен
Обсъдиха развитието на Възрождения комплекс в Шумен / снимка Юлия Христова
Развитието на Възрожденския комплекс в Шумен бе дискутирано днес по време на обществено обсъждане, провело се в музейния комплекс „Панчо Владигеров”. Участие в него взеха директори на културни институти, архитекти, писатели, представители на общинска администрация, собственици на частни имоти, намиращи се в близост до комплекса и др.

По време на дискусията бе обсъдена промяна на името на комплекса, като сред предложените имена бяха Араста и Оборище. На форума стана ясно, че през последните години се търси финансиране на възстановяването на къща Елеонора. Сградата се намира на ул. „Цар Освободител" № 68 и е архитектурен паметник на културата с местно значение в стил „Сецесион". Преди 5 г. за възстановяването са били нужни над 500 хил. лв. В началото на тази година с подписването на меморандум бяха осигурени 180 000 лв., които са крайно недостатъчни, заявиха от общинска администрация.

От страна на архитектите бе направено предложение да бъде въведен режим на застрояване на улицата, където се намира комплекса. Забраната за строеж на високи сгради и ограничаването на потока от коли би повлияло положително на района – заяви архитект Валери Колев.