Обсъдиха развитието на младите хора в България за периода 2008 - 2018 г.
Обсъдиха развитието на младите хора в България за периода 2008 - 2018 г. / netinfo

"Аз съм готов да създадем и областна стратегия за развитие на младите хора в България", заяви областният управител на Шумен Тодор Тодоров. Това стана по време на среща - консултация за изработване на Национална стратегия за развитие на младите хора в България 2008-2018 „Мечтай дръзко...”. Срещата се осъществи по инициатива на Държавната агенция за младежта и спорта. Участие в нея взеха зам. – председателят на агенцията Михаил Балабанов, представители на младежки неправителствени и младежки политически организации от област Шумен, на Младежкия дом, Студентския съвет, Червения кръст, РИОКОЗ и Ученическия парламент, като и преставители на различни спортни клубове от Шумен.

 

 „Направете революция в мисленето си и революция в бъдещето си”, призова младите хора г-н Тодоров. Той се ангажира да помогне и за създаването на регионална стратегия за развитието на младите, в следствие на Националната и съобразена с нея, която да бъде конкретизирана с проблемите на област Шумен.

 

Михаил Балабанов подчерта важността от участието на младите хора в обсъжданията за бъдещата стратегия, за да може тя реално да бъде съобразена с техните виждания и предложения. Според него, основните проблеми на младежта в България са наличието на 120 000 млади хора, които са без работа и без образование. „Една от големите задачи ще бъде, как тези хора да се включат в пазара на труда”, каза още г-н Балабанов.

 

Той засегна и проблема със спортните бази у нас, като уточни че 85 % от тях са общинска собственост. По думите му за ремонта на тези бази, за да могат те да отговарят на европейските изисквания, са необходими 500 000 000 лева.

 

По време на дискусията, като предложение беше отправено и искане за данъчни облекчения за хората финансиращи спортните клубове. Бяха посочени и различни проблеми за развитието на младите, като се отличи този с необходимостта от добри условия за развитие на различните спортни, културни и други дейности.