Обсъдиха мерки при евентуално изостряне на кризата с газа
Обсъдиха мерки при евентуално изостряне на кризата с газа / netinfo

При задълбочаване на кризата, от общинските обекти, които са на газ, могат да бъде освободени до 50 кубически метра на час, които да бъдат пренасочени към други потребители, това съобщи кметът на Шумен Красимир Костов по време на среща в общината, на която бяха обсъдени мерки при евентуално изостряне на кризата със синьото гориво.

На срещата бе решено „Черноморска технологична компания” ( ЧТК ) да поиска от Министерството на икономиката и енергетиката, количеството газ, което се използва от „Топлофикация”, да бъде разпределено към други основни потребители. Това може да се случи само, ако ТЕЦ-а заработи изцяло на мазут. За Дарик управилят на дружеството инж. Иван Кунев каза, че запасите от мазут, с които „Топлофикация” разполага, ще бъдат изчерпани до края на седмицата. До тогава трябва да стане ясно от къде ще бъдат намерени средства за закупуване на мазут.

Мария Йончева от ЧТК съобщи, че към момента всички битови, обществени и административни потребители имат газ. Спрени са търговските и част от промишлените ползватели. За предприятията е изготвен график, по който се подава газ към тях, казаха още от компанията. Квотата на ЧТК е от 1000 куб. м. на час, като близо 200 куб. м. от това количество се използва от три шуменски фирми. Към част от фирмите може да се подава минимално количество синьо гориво само през нощта и в почивните дни, съобщиха от „Черноморска технологична компания”.

Според председателят на Търговско промишлената палата в Шумен Христо Дечев, е необходимо да се изготви единна система, по която да се събира информация за всички фирми, техните загуби и новите разчети, които са направили заради кризата. Христо Дечев, който е и член на Надзорния съвет на „Алкомет”, съобщи, че предприятието губи около 450 000 лв. на ден. В момента фирмата използва 700 кубически метра на час газ, при необходими 1300 кубически метра.

Сградата на община Шумен вече се отоплява на нафта, съобщи, по време на срещата управителят на „Топлоснабдяване” инж. Димитър Димитров.