Общинският съвет не позволи изграждането на инсинератор
Общинският съвет не позволи изграждането на инсинератор / снимка: Дарик-Шумен, архив

Шуменските общински съветници не одобриха ситуирането на инсинератор за изгаряне на отпадъци в близост до Шумен. Според предложението на потенциалният инвеститор се предвижда съоръжението да бъде монтирано в района между картинг пистата до кв. „Тракия" и вилна зона „Екарисажа". Само 6 съветници одобриха предложението, 1 бе против, а 16 се въздържаха.

По време на обсъждането в сесийна зала, представители на фирмата, която предвижда монтирането на инсинератора опитаха да убедят съветниците, че съоръжението е безопасно и няма да е източник на неприятна миризма. По думите на, Сузана Недева инсинератора ще се намира и на необходимото разстояние от жилищни сгради и такива за работещи в хранителната промишленост. Зам.-кметът по строителство и екология на Шумен инж. Иван Йонков обясни, че политиката на общината е да подкрепя проекти за преработване на отпадъци, които обаче отговарят на всички законови изисквания. Той допълни, че въпросният проект е точно такъв. От инвеститора казаха още, че имат изготвена оценка за влиянието върху околната среда, която е одобрена.

Проф. Добрин Добрев от ГЕРБ заяви, че не може да одобри такова предложение. По думите му, инсталацията няма да преработва медицинските отпадъци само на Шумен или региона, а на цяла Североизточна България. Проф. Добрев каза още, че жители на кв. „Тракия" са го призовали да не подкрепя предложението.  

Припомням, че преди година същите инвеститори опитаха да изградят инсинератора в индустриалната зона на Шумен, но тогава намиращите се в близост фирми протестираха и внесоха жалба до Върховният административен съд, делото по която предстои.