Общините от региона може да се включат в Европейската седмица на мобилността
Общините от региона може да се включат в Европейската седмица на мобилността / netinfo

Регионалната  инспекция по околна среда и води-Шумен уведоми кметствата на общините от Шуменска и Търговищка области за възможността да се включат в Европейската седмица на мобилността, която ще се проведе в периода от 16 до 22 септември. Това съобщиха за Дарик от пресцентъра на екоинспекцията.

На 22 септември, се отбелязва и Европейският ден без автомобили. Водеща тема на тазгодишната кампания е „Да подобрим градския климат". Мотото акцентира върху необходимостта от по-добро качество на атмосферния въздух - гарант за една по-здравословна и по-приятна заобикаляща ни среда Ключова роля в осъществяването на инициативата имат местните власти. Включването на градовете може да стане по два начина - като участват или поддържат седмицата на мобилността. За целта те трябва да се регистрират в официалния сайт на Европейската комисия за Европейската седмица на мобилността и Деня без автомобили.

Европейската  седмица на мобилността се организира от Европейската комисия с цел да се насърчат хората и институциите към екологосъобразни модели на поведение, свързани с намаляване  замърсяването на градската среда от транспорта и подобряване качеството на живот.