Общината с 25 проекта за над 41 млн. лв., чрез които да се подобри градската среда в Шумен
Общината с 25 проекта за над 41 млн. лв., чрез които да се подобри градската среда в Шумен / Дарик-Шумен

25 проекта за подобряване на уличната, образователната и културна инфраструктура на Шумен, на обща стойност 41 555 773 лв. е изготвила местната администрация. Това обяви на пресконференция по-рано днес гл. експерт в отдел „Европейски проекти" Данаил Данчев.

Разработката е станала благодарение на спечелен проект, на стойност близо 550 000 лева.
Реализация на 25-те проекта ще се търси чрез Оперативна програма „Региони в растеж" по време на настоящия програмен период до 2020 г.

Данчев обясни, че подготвените проекти могат да се разделят на няколко групи:
За обновяване на градска среда - 4 на брой
За обновяване на образователна инфраструктура - 6 на брой
За обновяване на културна инфраструктура - 9 на брой
За обновяване на градска улична мрежа - 9 на брой

Проектът с най-висока стойност - 4, 698 млн. лева предвижда благоустрояване, изграждане и реабилитиране на района на многопрофилната болница в Шумен. По думите на Данаил Данчев предвижда е изграждане на ново енергиноефективно осветление, обновяване на алеите и поставяне на паркова мебел в района на болницата.

Друг от важните проекти е този за обновяване на центъра на Шумен в района между пл. „Кристал" и х-л „Мадара". Предвидената стойност на строителните дейности по този проект е 3, 826 млн. лева. „Идеята е да запазим центъра в сегашния му вид, осигуряваме достъпна среда, защото има значителни наклони. Ще рехабилитираме изцяло настилките, като целта е да запазим автентичността на центъра, да запазим и червените павета, но подменени с нови, да запазим и гранита като настилка в цялата централна градска част", поясни Данчев. Той допълни, че е предвидена нова паркова мебел, озеленяване с напоителна система и осветление от съвременен вид.

Разработени са проекти за обновяване и саниране на сградите на детска градина и ясла, на СОУ „Васил Левски", СОУ „Трайко Симеонов, СОУ „Панайот Волов", ОУ „Илия Р. Блъсков", няколко читалище и района около трите училища - СОУ „Сава Доброплодни", СОУ „Йоан Екзарх Български" и ГПЧЕ „Никола Вапцаров". Сред включените проекти има още такива за обновяване на района иколо Томбул джамия и зелената площ зад новата полоклиника, рехабилитация на улици и тротоари.

Летният театър също влиза в един от проектите. Общината е предвижда да вдъхне нов живот на съоръжението, чрез реализацията на проекта, чиято стойност е 1, 396 млн. лева.

Преди да се пристъпи към същинската работа по реализацията на тези проекти предстои още доста работа, въпреки че техническата документация е изготвена. Данчев заяви, че процедурата предвижда изготвяне на апликационни форми, които междинното звено по европроекти към местната администрация трябва да одобри. След това проектите трябва да получат одобрение от регионалното министерство и ако това стане факт да се подпишат договори. „При една добра организация до края на тази година това може да се случи", подчерта Данчев. По думите му, най-оптимистичния вариант предвижда провеждане на процедури по избор на изпълнители през зимния период и старт на реализацията през лятото на следващата година.

По време на пресконференцията Данчев каза още, че Община Шумен има проектна готовност за над 150 млн. лв. Част от вече изготвените проекти са именно тези 25, но има и такива за ремонт на Младежки дом и изграждане на нови ВиК мрежи в шест от големите села в региона.