Победителят в конкурса за най-привлекателно междублоково пространство в Търговище
Победителят в конкурса за най-привлекателно междублоково пространство в Търговище / Борислав Курдов
По време на заключителния празничен концерт за „Седмицата на Земята“, бяха обявени тримата победители в конкурса на Община Търговище за най-привлекателно околоблоково пространство. Община Търговище организира конкурса от 2011 г. Негова основна цел е да стимулира създаването на красива градска среда, каза по време на награждаването зам.-кметът на Търговище Митко Панайотов.
Победител в конкурса е околоблоковото пространство на ул. „Паисий“ 5, вх. Б. Димитринка Димитрова влага много усилия за поддръжката на градината, чиято площ успява да увеличава всяка следваща година. Тя има кътове с билки, ароматни, многогодишни, вечнозелени и сезонни растения. В градината са включени и арки, пейки и различни настилки. Някой от тях са направени от рециклирани материали, което е едно от условията в конкурса.
Второто място бе отредено на градината в кв. „Запад“ 1, бл. 5, вх. Б, поддържана от Еленка Никова. Трето е класирано околоблоковото пространство в кв. „Запад“ 1, бл. 22, вх. А, за което се грижи Тотка Вълчева.
Според регламента на конкурса, отличените получиха парични награди от по 200 лв., 150 лв. и 100 лв. Сумите трябва да бъдат използвани за закупуване на материали, които да бъдат вложени в облагородяването на пространствата.
Заместник-кметът поднесе още грамоти за активно участие в „Седмицата на Земята“ на 10 детски градини, 21 училища и 28 пенсионерски клуба от общината.
В концерта, който се проведе в кафе-театъра на Читалище „Напредък“, участие взеха фолклорни и певчески групи от Центъра за подкрепа за личностно развитие към Обединения детски комплекс в Търговище.