Община Шумен  запазва марка с името „Оттука започва България”
Община Шумен запазва марка с името „Оттука започва България” / Община Шумен

По инициатива на Общинска администрация - Шумен в регистъра на Българското патентно ведомство е заявена регистрацията на запазена марка „Оттука започва България". Това съобщиха за Дарик от пресцентъра на общината.

Тази инициативата се осъществява  във връзка със заложените мерки  и приоритети в „Стратегия за развитието на туризма в община Шумен" и "Общинския план за развитие 2007 - 2013 г".

Основанията за кандидатстване точно за тази марка са това, че Шумен е тясно свързан с българската история. Градът ни се намира в региона, където е основана българската държава, в близост са двете първи столици - Плиска и Велики Преслав, тук е уникалният скален релеф „Мадарски конник", „Шуменска крепост",  Паметник „Създатели на българската държава".

Логото  включва първия ред от химна на община Шумен - „Оттука започва България" /текст на Антонин Горчев, музика - Хачо Мисакян, приет от Общинския съвет с Решение от 07 април 2009 г./, изображение на герба на Шумен и трикольор.

Графичният знак е изготвен от шуменския специалист по дизайн Радослав Ценов. Марката „Оттука започва България" ще се използва като название на интегриран туристически продукт, предназначен да рекламира Шумен и региона като туристическа дестинация.

От общината препоръчват на всички шуменски производители по подходящ начин да ползват запазената марка, като знак за идентификация на техните стоки и услуги.