Областният управител на Търговище върна решение, разрешаващо по-късен час за сватбите в Омуртаг
Областният управител на Търговище върна решение, разрешаващо по-късен час за сватбите в Омуртаг / Борислав Курдов, архив

Общинският съвет в Омуртаг е взел незаконосъобразно решение, разрешаващо по един час повече за сватбите и другите мероприятия, провеждани в жилища и близо до тях. Това се казва в заповед на областния управител на Търговище Емел Расимова, с която решението е върнато за ново обсъждане в 14-дневен срок.
На своето заседание Общинския съвет в Омуртаг разреши сватбите да се провеждат до полунощ през летните месеци и до 22 часа през зимата. Законът за защита от шума в околната среда обаче е категоричен, че не се допуска озвучаването на открити площи за времето между 23.00 и 7.00 часа. Според заповедта на областния управител, разписаната норма в решението на ОС-Омуртаг е непрецизна, тъй като включва всички открити площи намиращи се в непосредствена близост до жилищните сгради, без да е посочено, че същата не важи за открити площи на заведения за хранене и развлечения, разположени в жилищни зони.
„Извършено е дописване на нормативната база, в посока различна от тази на закона, на каквато Общинския съвет няма право", пише още в заповедта.