НПО иска създаването на Антикорупционна комисия към Общинския съвет в Шумен
НПО иска създаването на Антикорупционна комисия към Общинския съвет в Шумен / netinfo
Настоящият общински съвет в Шумен работи по-добре, отколкото този от предходния мандат. Това стана ясно днес по време на представянето на доклада за работата на местния парламент. Този доклад е изготвен от „Демократично сдружение Искам да знам” и обхваща периода от месец декември 2007 г. до април 2008 година. Документът е наречен „Доклад на напредъка”.

Сред положителните тенденции, представени в него, са: провеждане на повече заседания на постоянните комисии, недопускане на член на комисия да гласува по телефона, прозрачност и публичност на сесиите, намаляване на броя на общинските съветници, които отсъстват по неуважителни причини от заседанията и др.

Гражданските наблюдатели са констатирали, че освен положителните тенденции, в работата на съветниците, има и не малко недостатъци, като: ограничаване на прозрачността на заседанията на постоянните комисии, липса на механизъм за доказване на уважителността на отсъствията от заседания на комисиите. Като отрицателна черта е посочен и рекордният брой на независимите местни парламентаристи, което, според сдружението, е признак за това, че има криза в партийния модел на гласуване и поведение.

От сдружението са отправили и някои препоръки към общинските съветници. Според наблюдателите, трябва да се въведе механизъм за контрол върху отсъствията на местните парламентаристи. Те смятат също така, че трябва да се създаде Антикорупционна комисия, която да разследва конфликт на интереси сред служителите от администрацията.