Нова колективна монетна находка в Ковачевско кале
Нова колективна монетна находка в Ковачевско кале / Пресцентър община Попово

Поредна колективна монетна находка от 111 монети откриха археолози в “Ковачевско кале” до Попово. Това стана при разкриването на последния неразкопан участък от крепостната стена на късноримския град „Ковачевско кале” до Попово, в близост до кула 12, охраняваща Западната порта на града, разказа зам.-ръководителят на обекта Владимир Стойков. Тук  археолозите попаднали на руините на опожарено жилище при размириците по време на т. нар. Втора готска война (376-379).

Монетната находка се състои от 111 медни монети – повечето фолиси.  Монетите са открити на пода на жилището - в непосредствена близост една до друга. Въпреки че те все още не са професионално почистени от налепите и следите от пожара, вече се забелязват образите на императорите от Късната римска империя: Констант (337-350), Констанций Втори (337-361), Валентиниан Първи (364-375) и Валент (364-378).

В тазгодишния археологически сезон археолозите, подсигуряващи изпълнението на реализиращ се от Община Попово инфраструктурен проект за близо 4 млн. лв., вече имат зад гърба си над 70 линейни метра проучена крепостна стена, многобройни и най-различни находки от бита на жителите на града и над 1000 открити предимно медни монети. В актива им за изминалите четири месеца влизат проучени жилища и части от такива от 4, 5 и 6 век сл. Хр., една изключ

ително рядка и красива бронзова лампа-риба. В последно време тук бе открита и още една много интересна раннохристиянска лампа, направена от медна ламарина (кадилница), с отвор на резервоара във форма на равнораменен малтийски кръст, символизиращ Исус Христос и външен кръг от 12 фитилника, символизиращ дванадесетте апостоли, носещи светлината на християнството.

В рамките на проучванията археолозите вече разкриха уникално за територи

ята на днешна България техническо

Нова колективна монетна находка в Ковачевско кале
netinfo

съоръжение, състоящо се

от две скрити порти (потерни), комбинирани с външни еднораменни каменни стълби, позволяващи на защитниците да се изкачват едновременно до площадката на върха на крепостната стена, както и да преминават през нея.

В момента усилията на проучвателите са насочени към ок


ончателното и цялостно проучване на съоръжението “Западна порта”, останало недоразкрито от лятото на 1993 г. Разкопките се ръководят от проф. д-р Иванка Дончева от ВТУ “Св. св. Кирил и Методий” и от Владимир Стойков от Община Попово. Придобитите материали и находки ще постъпят във фондовете на Истрически музей на Попово и ще обогатят неговата археологическа експозиция.