Нов модел за грижа за деца и младежи с увреждания създават в Търговище
Нов модел за грижа за деца и младежи с увреждания създават в Търговище / Борислав Курдов
Нов модел за грижа за деца и младежи с увреждания създават в Търговище
52848
Нов модел за грижа за деца и младежи с увреждания създават в Търговище
  • Нов модел за грижа за деца и младежи с увреждания създават в Търговище

В Търговище бе представен проект, по който ще бъдат изградени два социални центъра от семеен тип. В тях ще бъдат настанени 28 деца и младежи с увреждания. Реализацията е по проект „ Изграждане на социална инфраструктура за резидентни услуги от семеен тип в община Търговище", съобщи кметът д-р Красимир Мирев.

От центровете ще се ползват деца с увреждани от 3 до 18 години, които ще живеят в среда близка до семейната. 24 местата са за деца от специализирани институции, а останалите четири за настаняване по спешност.

Според ръководителя на проекта Румяна Дескова, местоположението на центровете ще осигури достъп до транспортни и комуникационни връзки в града, в близост до образователни, здравни и социални институции. Ще има обособени спални помещения за по две деца със самостоятелен санитарен възел, столова, дневна, стаи за занимания. Дворовете ще бъдат благоустроени с площадки за игри на открито.

Стойността на проекта близо 1, 5 млн. лв. 85 на сто от средствата са осигурени от Европейския фонд за регионално развитие, а останалите 15 процента от държавния бюджет. Проектът се финансира от Оперативна програма "Регионално развитие", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие, бюджетна линия „Подкрепа за деинституционализация на социални институции, предлагащи услуги за деца в риск" Срокът за изпълнение е 24 месеца. В момента предстои избор на изпълнител на строително-монтажните дейности.

Подробности - в аудио-файла.