/ IStock
Осигурено е допълнително заплащане на работещите в ковид сектора на Комплексния онкологичен център /КОЦ/ в Шумен от бюджета на лечебното заведение, но до момента не са получени обещаните от министерството бонуси за медиците от първа линия. Не са достатъчни и доставките от медикамента "Ремдесивир", който се използва за лечение на коронавирус. Това съобщи управителят на КОЦ - Шумен д-р Свилен Арнаудов.

Петдесет пациенти са преминали през ковид сектора на лечебното заведение от разкриването му на 28 октомври до днес. Други 17 души в момента се лекуват в отделението по палиативни грижи, отбеляза началникът на сектора при КОЦ- Шумен д-р Николай Бъчваров. По думите му при изписване на пациент, освободеното леглото се заема до часове. Лечението в болнични условия продължава от 12 до 20 дни. При някои пациенти обаче се налага до два - три месеца долекуване в домашни условия, като те продължават да се наблюдават чрез контролни прегледи.

В МБАЛ - Шумен са починали шестима заразени с коронавирус през последното денонощие. В лечебното заведение са хоспитализирани 247 души. От тях 197 са с потвърдена коронавирусна инфекция, а на останалите 50 се очакват резултат от тестовете им. В интензивно отделение са седем пациенти, от които шестима са интубирани. Това съобщи д-р Йорданка Маринова от областната болница. По думите й през последната седмица има задържане в ръста на пациентите с коронавирус, но броят на заразените остава висок.

Новодиагностицирани с коронавирус са 58 жители на област Шумен на 9 декември. Почти 40 процента от заразените са в рисковата възраст, над 60 години, съобщиха от Регионалната здравна инспекция.