Над 80 акварела подредиха в изложба младежи от ІІ СОУ в Търговище
Над 80 акварела подредиха в изложба младежи от ІІ СОУ в Търговище / netinfo
В арт-галерията на регионална библиотека “Петър Стъпов” в Търговище бе открита изложба живопис, представяща творби от пленера в Балчик на паралелките с профил “Изобразително изкуство” към ІІ СОУ “Никола Маринов”.

Експозицията включва над 80 акварела, представящи красотите на ботаническата градина, морето и кея в черноморското градче. Близо 30 млади автори са споделили своята гледна точка и своята техника на работа.

Пленерът в Балчик се състоя от 9 до 15 юни. Заедно с младежите там бяха и двамата преподаватели Кирил Батенбергски и Таня Трендафилова. Те споделиха на откриването на изложбата, че тази творческа форма е възможност за експериментиране, за обмен на концепции и идеи, че тя винаги през годините е раждала качествени акварели. Кирил Батенбергски разказа, че символът на пленера в Балчик тази година е била една тръба, която събуждала младежите сутрин и им давала възможност да осъществят връзката си с природата. Според него “природата е най-големия художник”, младежите е трябвало само да успеят да видят и почувстват това. “Благодарение на тръбата, чийто звук всички имаха възможност да чуят отново, станаха тези емоционални и екзалтирани творби”-завърши той.