Над 3000 деца участват в честването на 24 май в Шумен
Над 3000 деца участват в честването на 24 май в Шумен / netinfo

Празнично шествие на ученици и учители ще се проведе в Шумен на 24 май – Деня на българската просвета, култура и славянска писменост. Очаква се в него да се включат около 3 000 деца и 800 учители и служители в системата на образованието. Шествието ще стартира в 10:30 ч. от Градската градина в Шумен, ще премине по Централната улица и ще завърши пред площад  „Освобождение” с празничен концерт.

Тази година шествието ще бъде водено от кмета на Шумен г-н Красимир Костов и ръководството на РИО – съобщи зам. - кметът по образование и култура Живка Тонева. Официалният концерт за 24 май ще се проведе в театъра, началото ще е от 11:30 ч. – допълни тя. Организаторите са предвидили провеждането на Тържествен спектакъл „Речта ви братя нек се помни в славянството во век веков”, както и ритуал по връчване на „Наградата на Шумен” в системната на образованието и науката. Входът е свободен.

Живка Тонева съобщи още, че тази година няма да се състои церемония по връчване на дипломи на отличниците на випуск 2008. Ще отложим връчването, поне докато не станат ясни резултатите от матурите – обясни тя.