/ netinfo
Над 180 състезатели от осем държави са подали заявки за участие в десетото юбилейно издание на Международния есенен турнир по информатика "Джон Атанасов", който ще се състои в Шумен от 21 до 25 ноември.

Учители от Шумен заминават на обучение в ЦЕРН

Това съобщи на пресконференция Бисерка Йовчева - председател на организационния комитет на турнира и ръководител на местната школа по математика и информатика "А и Б".

Заявки са подадени и от участници от Русия, Полша и Румъния, които заедно с България и Китай са сред петте световни сили в областта на състезателната информатика.

На турнира ще се представят едни от най-добрите информатици в света, с изключение на представителите на азиатската държава. Останалите чуждестранни състезатели и отбори, заявили участие до момента, са от Молдова, Сърбия, Швейцария и Армения, като представители на последните две държави ще участват за първи път на състезанието в Шумен. 

По думите й турнирът в Шумен се е утвърдил през годините като един от най-престижните в света и е единственото международно състезание по информатика, което се провежда в две възрастови групи - младежка ( за ученици до 15,5 години) и старша ( за ученици в гимназиална степен в средните училища). Другите състезания по информатика са предназначени или за малки, или за големи ученици, уточни Йовчева. 

Roboschool: Ученици създават роботи

Състезателните дни ще са два - 23 и 24 ноември. Паралелно с международния турнир, в един състезателен ден ще се проведе и Националният есенен турнир по информатика, чието първо издание се е състояло в Шумен през 2001 г.

В него се очаква да се включат още около 250 деца и ученици. През дните на състезанията в областния град се очакват около 600 информатици и гости от страната и чужбина, каза още Йовчева. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.
БТА