Местният парламент в Шумен прие бизнес плана
Местният парламент в Шумен прие бизнес плана / netinfo
В него е заложена по-висока цена на водата
Общинският съвет подкрепи плана на ВиК Шумен след близо 2-часов дебат. Планът бе приет с 22 гласа за, 14 против. Така общинският съвет упълномощи кметът Любомир Христов да гласува утвърдително на предстоящото заседание на ВиК Асоциацията. В плана е заложена инвестиционната програма на ВиК дружеството, както и 23% увеличение на водата.
 

Общински съвет Шумен решава за водата
netinfo


В самото начало на заседанието общинският съветник Добромир Драев поиска оставката на областния управител на Шумен Стефан Желев заради обръщението му по повод бизнес плана на ВиК. Общинският съветник го определи като опит за вмешателство.
 

Общински съвет Шумен решава за водата
netinfo


Директорът на ВиК инж. Красимир Марков заяви, че досега се избягва вникване в бизнес плана на дружеството. Той коментира, че начинът на доставка на вода зависи от района, затова и цената е различна. В бизнес плана всички искат да видят пречиствателна станция и довеждащ водопровод от яз. Тича, но за да се случи, трябват външни инвестиции, посочи той. Ако не се промени цената на водата, тогава бизнес планът ще е празен и без инвестиционна програма, каза Марков.
 

Общински съвет Шумен решава за водата
netinfo



Общинският съветник Владислав Григоров от ГЕРБ, който преди месец излезе с нарочно изявление, че няма да подкрепи плана, заяви : Когато се обявих против бизнес плана, не знаех това, което каза зам.-министър Крумова.И добави, че отказвайки се от 3-4 лева за вода, се отказваме от 100 млн инвестиции. Политическата отговорност е наша, каза той.

 

Общински съвет Шумен решава за водата
netinfo


Дробромир Драев се обърна към Марков: Как ще се осъществят тези инвестиции? Като за 5 години предвиждте намаляване на загубите с 1.92%.Толкова е грешката на водомера, каза съветник Драев.

Той каза, че за първото тримесечие загубите на вода са 85 %. За да се осъществят тия инвестиции, трябва да покажете, че ще се намалят загубите.
В бизнес плана няма нищо освен цената на водата, допълни Добромир Драев. 

Може ли да се избегне увеличението на цената на водата?

Общинският съветник заяви: Бизнес планът на ВиК не е ясен, не е точен и не е категоричен. Ако бъде такъв, аз бих го подкрепил. В плана има увеличение на персонала за 10% за 5 години. Защо, нали уж автоматизираме, попита Добромир Драев. 

Пенчев от БСП обяви, че групата общински съветници ще гласуват против. Няма конкретика в бизнес плана, каза той.

Г-н Марков, спирането на водата в ромските махали ще подобри ли качеството й, попита Асен Асенов от ДПС. Той заяви, че ромите са готови да си купят водомери и да си платят водата. 

Даниела Русева от Реформаторския блок отбеляза, че на предишната сесия решението за плана е отложено, за да бъде преработен. Сега ни се предлага същият бизнес план. 

Участие в дебата взе и кметът Любомир Христов, като той поиска гаранции за прозрачността на работа за ВиК и отчети на всеки три месеца. Пред мен е прединвестиционното проучване. В него са записани и пречиствателната станция, и довеждащия водопровод от яз. Тича, и артезианските кладенци. Всички тези неща са за 100 млн. лева. Ако не приемем този план, няма как да се възползваме от тези средства.

Адвокат Пламен Петков от АБВ поиска асоциациията на ВиК да се ангажира с осигуряването на инвестициите. 

Решението предсъавителят на Общината да гласува за плана на ВиК бе подкрепено от общинските съветници от ГЕРБ. Тримата представители на АБВ-Народен съюз също гласуваха "ЗА", както и Иван Ламбов и Васил Тодоров от Реформаторкия блок и Наталия Стефанова, Стефани Любенова от НФСБ и  Радослав Узунов от квотата на ВМРО.

Представителите на БСП бяха против, както и съветните Добрин Чайлев от Атака и Деан Станчев от ВМРО.

Съветниците от ДПС не участваха в гласуването.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.