Сесия Шумен
Сесия Шумен / netinfo
Решението дали Община Шумен да подкрепи бизнес плана на ВиК дружеството се отлага за следващата сесия на 20 юли.
Дотогава трябва да бъдат обсъдени и изчистени детайлите около бизнес плана.

За това процедурно предложение, направено от проф. Добрин Добрев, застанаха 28 общински съветници, а 8 гласуваха "въздържал се".

Дебатът около бизнес плана, който включваше предложение за увеличение за цената на водата, предизвика почти 3-часов дебат.
На него присъстваше и зам. -министърът на регионалното развитие и благоустройството Малина Крумова.

10-ина дни преди сесията общинският съветник Добромир Драев, инициира подписка срещу бизнес плана на дружеството. В нея са включени и искания за създаване на комисии, които да анализират проблемите на ВиК Шумен и двата мащабни проекта за водния цикъл на града. 

Двама общински съветници от ПП ГЕРБ също се обявиха срещу поскъпването на водата - Владислав Григоров и д-р Стоян Тодоров. Комисията по Екология и Икономическата комисия не подкрепиха предложения бизнес план. 

Общ. съветник  Драев коментира, че в бизнес плана не вижда предложение за намаляване на загубите.

Общ. съветник Драев подписка срещу поскъпването на водата
netinfo

'
Трябва да видим инвестиции. 750 хил. лева не са инвестиции, а това са пари за ремонтни дейности. Единственото, което виждаме, е увеличение на цената. И заплаха, че няма да има инвестиции или средства по програмите, ако не се приеме бизнес планът, каза Драев. Той заяви, че бизнес план трябва да има, но да е ясно представен. Драев призова останалите общински съветници да не подкрепят бизнес плана с мотив, че не е правилно направен.

Общ. съветник Пенчев
netinfo


Веселин Пенчев от групата на БСП заяви, че няма да подкрепи бизнес плана поради редица причини
Най-вече, защото този план не отразява и не защитава интересите на шуменци. Това увеличение няма да подобри услугата, каза още Пенчев.
 

Общински съветник Ламбов
netinfo

Съветникът Иван Ламбов заяви, че от 2016 г. ВиК секторът функционира в нова среда. От тогава дружеството оперира с наши активи. Ние като асоциация сме длъжни и имаме интерес да съгласуваме бизнес плана, каза той. Но трябва да представим нашите искания, а от ВиК да кажат какъв ресурс изискват. 
 

Зам. - министър Крумова Шумен
netinfo

Зам.-министър Малина Крумова обясни, че досегашните  2 проекта са били фокусирани в отвеждането и пречистването на мръсни води и канализация. Новото регионално прединвестиционно проучване, което се провежда в момента, предвижда около 100 млн. лева инвестиция в довеждащ водопровод и пречиствателна станция за чиста вода в Шумен, посочи тя.

За да бъде одобрено това проучване, трябва да има съгласуван бизнес план, обърна внимание тя. Решението трябва да бъде взето със 75 % от ВиК асоциацията. От вашето гласуване зависят още 9 общини, каза Крумова.

Зам.-мин. посочи, че ако бъде одобрен бизнес плана, е възможно още от догодина да се направи първа копка на пречиствателна станция за чиста вода в Шумен.

Да помислим дали искаме намаляване на загубите на вода и пречиствателна станция, обърна се към колегите си общинският съветник Светозар Начев от ГЕРБ. 

В крайна сметка общинските съветници ще отложат решението за следващата сесия, а дотогава ще се изясняват конкретните точки в бизнес плана на ВиК-Шумен.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.