Мерки относно недопускане на инциденти в училищата обсъдиха днес в РИО
Мерки относно недопускане на инциденти в училищата обсъдиха днес в РИО / netinfo
В срок до 18 декември всички директори на училища трябва да представят в РИО-Шумен информация относно това дали е имало случаи на насилие от деца върху деца в учебните заведения и дали са предприети конкретни действия за превенция на насилието в училищата. Това стана ясно на провелата се днес среща между директорът на РИО-Шумен доц. Добромир Добрев и директори на общински и държавни училища от община Шумен. В същия срок трябва да бъде предоставена и информация за това дали е осигурена охрана и пропускателен режим в учебните заведения, има ли видеонаблюдение и дали е организирано дежурство от учители в учебните заведения. Тази информация се изисква във връзка със зачестилите случаи на насилие от деца върху деца, както и инидентът с починалия при сбиване ученик в Разград.

По време на срещата днес бе обсъдена и възможността за подобряване на пропускателните режими в училищата, както и осъществяване на превантивна дейност за недопускане на инциденти в учебните заведения. „В часа на класа класните ръководители могат да включат темата за насилието - каза по време на срещата директорът на РИО доц. Добромир Добрев. По думите му педагогическите съветници също трябва да дадт своите предложения за конкретни мерки, чрез които да бъде ограничено насилието в училищата. Добрев допълни, че в последните месеци в инспектората не е постъпвала информация за възникнали инциденти в учебните заведения, което означава че няма такива или директорите смятат възникналите инциденти за маловажни. Доц. Добрев призова директорите да направят усилия за недопускане на външни лица в дворовете на училищата и в самите учебни заведения

18 проверки в различни учебни заведения са били осъществени през предходната година. Те са показали, че се спазва нормативната уредба, но е занижен котрола от страна на училищните ръководства - каза по време на срещата с директорите Иван Иванов, старши експерт начално образование. От началото на годината до сега са възникнали два инцидента с наранени при пътни произшествия деца - допълни още Иванов.

Относно въпроса за безопасността на движение около училищата бе решено директорите да напишат докладни записки до общинския съвет с конкретни искания за поставяне на легнали полицаи и мантинели около учeбните заведения, където няма такива.