Лагуните на фермите трябва да отговарят на изискванията до 31 май 2008 година
Лагуните на фермите трябва да отговарят на изискванията до 31 май 2008 година / netinfo

Експертите на РИОСВ Шумен дадоха предписания на животновъдни ферми да приведат в съотвествие с изискванията съоръженията, в които се заустват отпадъчните води от дейността им. Лагуните, където се изхвърлят отпадните води, трябва да бъдат водонепроницаеми според Наредба №2 за опазване на водите от замърсяване с нитрати от земеделски източници и утвърдения План за добри земеделски практики.

Задължително е изхвърлените отпадъци да престояват 6 месеца, след което утаената маса може да се използва за наторяване. Предписанията са дадени на седем ферми, които имат лагуни от земно-насипен тип. Срокът за изпълнение е 31 май 2008 година.

Експертите от РИОСВ контролират състоянието на всички съоръжения за отпадни води на свинекомплексите и птицекомплексите от Шуменска и Търговищка област, по-големите обекти са общо 14. През миналата седмица е съставен акт на фирма от Шумен за частично преливане от лагуна и замърсяване на земни площи. Проверките продължават. Предстои установяване на състоянието на съоръжения на обектите в Търговищка област.