/ dariknews.bg
Сключването на колективен трудов договор в сферата на училищното образование в Шумен е пропаднало заради различни искания от страна на синдикатите и работодателите.

Подписаха колективния трудов договор в училищното и предучилищното образование в Шумен

Двете страни се обвиниха в извиване на ръце и липса на диалог.
Подписването на колективния договор пропаднало заради нежелание в него да се включи увеличение на основните възнаграждения на непедагогическия персонал, съобщиха на пресконференция от синдикатите. 

Разговорите между тях, работодатели и община Шумен започнали през  май. Месец по-късно обаче договор не бил подписан. Причината - оспорване от страна на представителя на училищата работодатели Ема Радушева към единия от членовете на колективния трудов договор.

Този член касае увеличаването на заплатите на административния персонал в училищата от новия бюджет - от 1 януари 2020 г. с по 3%. Затова сме се договорили. Госпожа Радушева държи там да се вмъкне една думичка - при възможност.

Което значи, че никога няма да има възможност и директорите ще казват - ние нищо не можем да направим. Край. Няма да се върви напред, казва Татяна Иванова от учителския синдикат.

Според Ема Радушева, е имало и други условия, които не са по силите на бюджетите на всички училища. Те искат и повече дни за кръводаряване, те искат 3 плащания за 24 май, за 15 септември, за Коледа - в рамките на една брутна работна заплата за училището. Това, което са казали, просто не е истина. Всяка една допълнителна договорка е финансов ресурс, заявява Ема Радушева.

В нито едно училище, мога да кажа, заплатите не са минимални - не са на долната граница и досега винаги с анекс са давани допълнителни средства на училища с условието, че единствено и само за увеличение на работните заплати, допълва тя.  

Наистина ще настъпи едно напрежение в нашите структури и оттука насетне ще се допитаме до нашите структури какви да бъдат следващите ни стъпки, съобщи Татяна Иванова. 

На национално ниво е подписан колективният трудов договор, който рамкира взаимоотношенията страните. Сключването му на общинско ниво цели договаряне на по-добри условия.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.