Подписаха колективния трудов договор с учителите в Шумен
Подписаха колективния трудов договор с учителите в Шумен / dariknews.bg
Общинският колективен трудов договор в системата на училищното и предучилищното образование бе подписан от кмета на Шумен Любомир Христов и представители на синдикатите и на работодателските организации в образованието.
 
Срокът му е 2 години и в контракта са заложени 10 % по-високи заплати както за педагогическия и ръководния персонал, така и за служителите, които нямат квалификация.
 
На общинско ниво сме създали по-благоприятни условия отколкото в колективния трудов договор на министъра на образованието, каза зам.-кметът по образованието Найден Косев.
Той посочи, че работодателите в рамките на до 1 заплата ще дават допълнителни трудови възнаграждения 3 пъти в годината, като приоритетно ще насочат вниманието си за 24 май.
 
Договорили сме допълнителни трудови възнаграждения с 5 лв. по-високи за съответните професионално-квалификационни степени и за помощник възпитателите, добави Косев.
 
В договорът е посочено, че стартовата заплата на директор в образователната сфера ще бъде 825 лв., неговите заместници ще получават по 770 лв. Главните учители имат стартова заплата от 726 лв, старши учителите – 688 лв., а учителите без стаж – 660 лв.
 

Подписаха колективния трудов договор с учителите в Шумен
dariknews.bg


Преговорите бяха ползотворни. Имахме спорове, но стигнахме до консенсус. Новите неща са свързани с по-голямата грижа за работещите в предучилищното възпитание, за помощник възпитателите. Успяхме да запазим всичко хубаво, което бе договорено досега, каза Татяна Иванова от синдиката на българските учители към КНСБ
 
Тя посочи, че бързо са били увеличени заплатите на учителите и помощния персонал в детските градини.
На други места това не се е случило и ние сме първенци, заяви Татяна Иванова.
 
Колективният трудов договор обхваща близо 1600 души в община Шумен.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.