КНСБ-Шумен иска проверка на ДП Кабиюк
КНСБ-Шумен иска проверка на ДП Кабиюк / снимка: Областна администрация-Шумен

Писмо с искане за проверка на финансовото и икономическо състояние на Държавно предприятие „Кабиюк" депозира пред областния управител Венцислав Венков Изпълнителният комитет на Регионалния съвет на КНСБ-Шумен. На среща днес председателят на КНСБ в Шумен Анета Денева и Георги Люцканов, председател на синдикалната организация на КНСБ в ДП „Кабиюк" до април тази година, представиха пред областния управител Венцислав Венков аргументите за това искане. Това съобщават от пресцентъра на областната администрация.

Синдикалистите изразяват безпокойство от липсата на контрол от страна на държаватав лицето на министъра на земеделието и храните и настояват да бъде извършена проверка на финансовото и икономическо състояние на предприятието от Министерството на земеделието и храните, както и да се направи преценка на досегашната дейност на органите на управление на „Кабиюк" - Изпълнителен директор и Управителен съвет.

Според КНСБ почти 80% от работещите в момента в предприятието 180 човека са с

основни заплати, равни на минималната работна заплата, въпреки че за много от длъжностите се изисква специфична квалификация и минималните осигурителни прагове за икономическа дейност „Селско и ловно стопанство - растениевъдство, животновъдство и спомагателни дейности" за 2013 година са доста по-високи.

По силата на европейска нотификация „Кабиюк" има разрешение от Европейския съюз да бъде субсидирано от държавата чрез Министерството на земеделието и храните за възложените му поръчки в размер на повече от 1 800 000 лв. От назначаването на настоящия директор през последните години тази субсидия не е получавана, което се отразява сериозно върху нивото на доходите в предприятието, както и върху поддръжката на сградния фонд, твърдят още от КНСБ.

Изпълнителният комитет на Регионалния съвет на КНСБ-Шумен ще изпрати писмото с искане за проверка на финансовото и икономическо състояние на Държавно предприятие „Кабиюк" и до всички шуменски депутати.