„Килърите” пак с доживотни присъди, но не без право на замяна
„Килърите” пак с доживотни присъди, но не без право на замяна / DarikNews.bg, архив

Доживотните присъди без право на замяна на трима от подсъдимите по делото „Килърите" - Петър Стоянов-Сумиста, Васил Костов и Георги Вълев бяха изменени в доживотни от Варненския апелативен съд. Наказанията на част от останалите участници в процеса, наложени им от първоинстанционния Окръжен съд в Шумен, също бяха намалени.

Петър Стоянов-Сумиста беше признат за виновен за организирането на убийствата на търновския адвокат Петър Лупов и на шуменския бизнесмен Румен Рачев, но оправдан по същото обвинението за разстрела на изпълнителния директор на „Атоменергоремонт" Борислав Георгиев.

Доживотната присъда на Васил Костов е за подбудителство и помагачество в убийството само на Румен Рачев. На първа инстанция той беше признат за виновен и за участие в убийствата на Лупов и Георгиев.

Търновският бизнесмен Георги Вълев отново беше признат за виновен за подбудителство на убийствата на адвокат Петър Лупов и на Румен Рачев.

Общото наказание на Янко Попов за помагачество в убийството на Румен Рачев и за участието му в престъпната група беше намалено от 17 на 15 години.

Присъдата на Райчо Стойнев - Хижаря също беше намалена - от 15 на 7 години затвор.

Единствено наказанието от 4 години затвор на бившия полицай от Велико Търново Петър Атмаджов остана непроменено.

Петър Стоянов влезе в съдебната зала с усмивка, а след като чу присъдата си коментира, че все още няма влязла в сила доживотна присъда. Неговият адвокат Иво Найденов добави, че решението на съда ще бъде обжалвано. Другият подсъдим с доживотна присъда Георги Вълев каза, че в никакъв случай не очаквал наказанието си.

От прокуратурата заявиха, че на този етап не знаят дали ще обжалват решението на Апелативния съд.

„За нас е важно, че по отношение на убийствата на Петър Лупов и Румен Рачев е въприета обвинителната теза - в тази част присъдите са потвърдени., Този процес все още не е приключил. Няма влязъл в сила съдебен акт. В момента, в който вече има такъв, влязъл в сила, аз ще си позволя да коментирам трудностите в този процес. Те бяха страшно много, повярвайте ми, но на този етап смятам, че не е удачно да ги споделям. Има какво да кажа, след като приключи делото. Да кажем, че изпитвам удовлетворение от изпълнението на моите служебни задължения, както и на прокурор Якимова, на всички полицейски служители, включително и Валентин Цоновски (бел. ред. бивш зам.-шеф на ГДБОП) в този процес", каза прокурор Ася Петрова.