Калуди Калудов представя учениците от майсторския си клас на шуменска сцена
Калуди Калудов представя учениците от майсторския си клас на шуменска сцена / netinfo

Големият български тенор Калуди Калудов ще представи българските и чуждестранните си ученици заедно със Симфониета - Шумен. Концертът ще се състои в зала „Проф. Венета Вичева" от 19:05 ч. в Шумен. В програмата са включени прекрасни и любими арии и дуети от Чайковски, Пучини, Бизе, Верди, Доницети, както и популярни и обичани италиански канцонети. Диригент на оперната гала ще бъде Станислав Ушев.

Калуди Калудов завършва Музикалната академия в София като ученик на доц. Лиляна Жабленска. Дебютира на Пловдивска сцена в ролята на Алфред от операта на Верди - "Травиата". От декември 1978 година е солист на Националната опера - София, на чиято сцена пее в продължение на 12 сезона.

Активната международна кариера на Калуди Калудов започва през 1983 година с "Реквием" на Верди в Лондон и ролята на Форесто от операта "Атила" на Верди във Виенската Щатсопера. В Миланската скала има вече договор през 1985 година и пее в "Сватбени ризи" на Дворжак, а по-късно "Атила" на Верди и "Манон Леско" на Пучини. Пял е в най-големите европейски оперни театри, както и в САЩ, Чили, Бразилия, Япония, Република Корея, Австралия.

В последните години, паралелно с изпълнителската си дейност активно се занимава и с вокална педагогика. Организира Майсторски класове в България, Румъния, Бразилия, Полша, Финландия и др. През 2003 година е преподавател в Музикалната академия на Катовице, Полша, където защитава научна преподавателска степен - доктор.