Еньовден
Еньовден / ЕМО ЕТЪР

Еньовден - денят на лятното слънцестоене, един от най-важните летни празници в народния календар на българина. Той е свързан с редица вярвания -  че в нощта срещу него звездите слизат на земята и омайват тревите и цветята, придавайки им магическа целебна сила, казва поверието. 

Също така, че билките имат най-голяма сила, всяка магия хваща и всяко гадание се сбъдва. 

Това са част от поверията, свързани с Еньовден – но има и различни магии, които се правят именно на този ден. 

Една от тях е описана в книгата "Български легенди. Сказания, обряди и пословици за пчелата" на инж. Д. Дунев, издадена преди 80 години - през 1938 година.

Книгата е 80-годишна
dariknews.bg


И тя е за ...  обиране на меда от чужди кошери.

"Срещу Еньовден, или рано сутринта на Еньовден, обират берекета на много места. Знаят магия и за обиране меда от чуждите кошери. Чрез магията се постига това, че пчелите от чуждите кошери носят мед в кошерите на магьосника и докато измамените кошери слабеят, другите се пълнят с мед. Обикновено мамницата, или магьосницата става рано сутринта на Еньовден, съблича се гола и възседнала кросно с лъжица в ръка, приближава чуждия пчелин и казва:

"Добро утро, Еньо! Знаеш ли защо съм дошла?"

Книгата е 80-годишна
dariknews.bg


Казвайки това мамницата допира лъжицата си до устата. С това тя успява, според народното предание, да бере меда на този пчелин през цялата година, се казва в изданието.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.