К. Пенков: Даваме висока оценка за работата на ОДП-Шумен по време на изборите
К. Пенков: Даваме висока оценка за работата на ОДП-Шумен по време на изборите / netinfo

Министерството на вътрешните работи дава изключително висока оценка за работата на ОДП-Шумен по време на първия тур на местните избори. Това каза при посещението си в Шумен зам.- министърът на вътрешните работи Камен Пенков. Той заяви, че по време на изборите в цялата страна са постъпили общо 294 сигнала за нарушения, от тях непотвърдени са били 132. Сигналите за купуване на гласове са били общо 67, не са потвърдени 53 от тях - допълни зам.-министър Пенков.

По думите му за закупуването на 15 000 гласа в Перник две от групировките, които стоят зад определен кандидат са дали около 4 000 000 лв. Тази информация е постъпила по оперативни канали - каза Пенков. За съжаление тя неможе да влезе в прокуратурата и съда , защото не е подкрепена с много доказателства - допълни зам.-министъра. Той каза още, че разкриването и документирането на този вид престъпления е изключително трудно.

Според Пенков тези избори са се отличавали от останалите с мощното пазаруване на гласове. По думите му за втория тур МВР предприема всякакви мерки за недопускане на подобни деяния.

В Шумен зам.-министър Камен Пенков връчи ключовете от два нови автомобила марка Опел „Вектра” на ОДП. Автомобилите ще бъдат предоставени на РПУ-Шумен и РПУ-Нови пазар. Според него материалното обезпечаване на ОДП-Шумен няма да приключи с връчването на тези два автомобила, тъй като до края на годината предстои да бъдат закупени между 700 и 1000 нови автомобила, които ще бъдат разпраделени за нуждите на Столичната дирекция „Полиция” и другите дирекции в страната.

Директорът на ОДП-Шумен комисар Валентин Александров заяви, че в последните години се е направило много за обезпечаването на материално -техническата база в шуменската дирекция. Автопаркът е бил обновен с нови автомобили, доставени са били и нови компютри. По думите му в момента има само 4-5 автомобила с марката ВАЗ, които според уверенията от министерството на вътрешните работи ще бъдат обновени.