Издадоха дипляна Шуменската култура в огледалото на статистиката
Издадоха дипляна Шуменската култура в огледалото на статистиката / netinfo

Дипляна, озаглавена „Шуменската култура в огледалото на статистиката" е издадена по съвместен проект на Териториалното статистическо бюро /ТСБ/ и община Шумен. Инициативата е по повод Международната година на статистиката и е в подкрепа на кандидатурата на Шумен за Европейска столица на културата през 2019 година.
Малката книжка е подготвена от ТСБ, а по-голямата част от информацията в нея е предоставена от общината и културните институции в Шумен.

„В дипляната има информация за различни важни за България събития, които са се случили за пръв път в Шумен. Още през 1813 година има културно събитие - първото гражданско честване на Кирил и Методий, с което Шумен може да се гордее", заяви Атанасула Настева, директор на Териториалното статистическо бюро в града. В нея е публикувана още информация за проявите през 2013 година, посветени на кандидатурата на Шумен за Европейска столица на културата, статистическа информация за различните културни институции в Шумен / театри, библиотеки, читалища, музеи/, както и списък на обектите за посещение в общината, свързани с историята и културата.

„Дипляната ще бъде от полза за кандидатурата ни за Европейска столица на културата", заяви зам.-кметът по култура и образование Живка Тонева.