Избраха участник във Възродителния процес за почетен гражданин на Разград
Избраха участник във Възродителния процес за почетен гражданин на Разград / netinfo

ДПС-Разград се обяви срещу номинацията на бивш общински кмет за почетен гражданин на града. Цвятко Драгозов активно е участвал във Възродителния процес – аргументираха  се местните парламентаристи.

 

Шестимата местни парламентаристи на ДПС в Разград гласуваха против номинацията на починалия преди 8 години Цвятко Драгозов. Като кмет в перода 1981-1989 г. той е участвал активно във Възродителния процес и в следващите мероприятия по него и особено по действията на държавата през 1989 г., поради тази причина ние смятаме, че той не е приемлив от нашата общност за почетен гражданин на Разград – обясни председателят на групата съветници от ДПС Севджан Садкъев. Останалите 27 общински съветници обаче подкрепиха кандидатурата и утре на тържествена церемония наследниците на Драгозов ще получат отличието.

 

Бившият кмет бе номиниран от настоящия градоначалник Денчо Бояджиев, които на предсрочни избори през 2005 г., спечели вота с подкрепата на трите партии от управляващата коалиция. Мотивите за предложението бяха, че Драгозов има съществен принос за полагане основите на новия облик на Разград.

 

Това е втори опит в Лудогорието бивш комунистически лидер да бъде обявен за почетен гражданин на родното си място. През 2004 г. Общинският съвет в Лозница гласува Пенчо Кубадински да стане почетен гражданин на общината. След подписка в селата от региона ден по-късно местните парламентаристи сами отмениха решението си.